Appeltjes van oranje
In het voorjaar is het tijd voor de sinaasappelbloesem. Azahar, zoals de Spanjaarden de kleine witte bloem noemen, geeft een heerlijke geur af en van halverwege maart tot eind april hangt er een zweem van frisse bloemengeur rondom El Molino Santisteban.
De eerste sinaasappelbomen zijn meegenomen door de Arabieren naar Spanje en waren slechts decoratief. De bomen werden geplant in de binnentuinen van de paleizen van Arabische koningen. De geur en de mooie oranje vrucht sierden deze ommuurde paleistuinen. Soms perste men de zure vrucht. Dit gebruikte men als vervanging voor de citroen, om mee schoon te maken of om koper en messing mee te poetsen.
Veel later, pas tijdens de ontdekkingsreizen van Vasco de Gama naar India aan het einde van de 15de en het begin van de 16de eeuw, namen de Portugezen de voor ons bekende zoete sinaasappel mee naar het Iberisch schiereiland. De naam voor sinaasappel komt van ‘china’ en ‘appel’ en gaat over deze vrucht afkomstig uit de Oriënt.
De oogstperiode van de sinaasappel is lang. De vrucht kan sowieso prima twee maanden aan de boom blijven hangen, terwijl deze al rijp is. De pluk loopt echter van maart tot juni. Dan is er ook verse jus aan het ontbijt en plukken wij direct uit de boomgaarden van onze buurmannen Paco en van onze eigen sinaasappelbomen. Wij hebben wel eens uitgerekend dat wij met een vol huis per dag 7 kilo sinaasappels plukken waar wij ongeveer 3 liter sinaasappelsap uit persen. Wij persen van april tot en met juni dat is 3 maanden/ ongeveer 90 dagen. Per seizoen is dat 630 kilo sinaasappels / 270 liter sinaasappelsap!